Programeksempler

Henrik playing the pianoHenrik Bo Hansens repertoire er alsidigt og omfatter alle epoker i musikhistorien, dog med en forkærlighed for romantikken og det 20. århundredes klassikere.

Programeksempel #1

Romantik og modernitet

Bach/Busoni: Chaconne
Chopin: Ballade, F-dur
Bartók: Sonate (1926)
Brahms: Fantasier, op. 116

Indledningsvis en transkription: Bachs store Chaconne, oprindeligt for solo-violin, her i Busonis romantiske iklædning for klaver. Dernæst Chopins Ballade med dens vekslen mellem fredfyldt melodisk sødme og voldsomme, passionerede udbrud.
Béla Bártóks sonate er en klassiker fra det 20. århundrede kendetegnet ved rytmisk intensitet, ”drive”, dissonancer og virtuositet.
Programmet afrundes af Johs. Brahms’ glødende, efterårsfarvede fantasier.

Programeksempel #2

Fra Europa til Amerika

Beethoven: Sonate, As-dur, op. 26
Liszt: Sonetto 104 del Petraca
Liszt: Au bord d’une source
Liszt: Les jeux d’eau à la villa d’este
Ravel: Jeux d’eau
Gershwin: Rhapsody in Blue

Beethovens sonate fører os gennem en række smukke variationer, en temperamentsfuld spøgende sats, en berømt sørgemarch og en let og luftig finale.
Herefter Franz Liszts fascinerede verden af romantisk klavermusik, med referencer til poesien, det rislende vand og fontainerne ved Villa d’Este uden for Rom hvor Liszt en overgang opholdt sig. Til slut Gershwins banebrydende symfoniske jazz fra 1924.

Programeksempel #3
Nordisk program

Grieg: Lyriske Stykker
Grieg: Ballade, op. 24
Carl Nielsen: Suite, op. 45

Først et udvalg af Griegs mange herlige lyriske stykker, som når vidt omkring i karakter og stemninger. Dernæst Griegs betydeligste klaverværk, Ballade i g-mol, en bevægende variationsrække af dybtgående dimensioner.
Afslutningsvis Carl Nielsens Suite, måske det vægtigste klaverværk af en skandinavisk komponist – et værk, som i 6 kontrastrige satser afspejler essensen af Carl Nielsens storhed.

Programeksempel #4
Orgel/ klaver

Bach: Toccata og fuga i d-mol for orgel
Carl Nielsen: 5 klaverstykker, op. 3
Ravel: Pavane  for klaver
Schumann: Arabeske, C-dur, for klaver
Boëllmann: Suite gothique for orgel

To af orgellitteraturens hits, Bachs Toccata og fuga og Boëllmanns Suite gothique omkranser en afdeling klaverstykker – intime, poetiske og dog af vidt forskelligt tilsnit.

Programeksempel #5
Orgel

Bach: Adagio, toccata og fuga i C-dur
César Franck: Choral nr. 3, a-mol
Liszt: Præludium og fuga over BACH
Boëllmann: Suite gothique

Et program, der efter en majestætisk indledning med Bachs mesterværk kredser om det romantiske udtryk i tre af orgelrepertoirets hovedværker fra denne epoke.